Sancy >

De kazen





Kom het erfgoed van de Auvergne ontdekken, om te beginnen de gastronomie!
De Auvergne kazen staan bekend om hun karaktervolle smaak en unieke identiteit.
St-Nectaire, Cantal, Bleu d'Auvergne, Fourme d'Ambert, Salers: vijf AOP kazen die u zeker geproefd moet hebben...

 

 

- De Saint-Nectaire
Symbool van de streek. Deze streekkaas bij uitstek wordt vervaardigd in het hart van het Sancy Massief, en tot in het departement Le Cantal op een gebied van herkomstbenaming. Deze kaas is gemaakt van rauwe, niet opgewarmde melk met een geperste wrongel, waarvan de korst wordt gewassen tot de roodflora is ontstaan. Zijn bijzondere (nootachtige) smaak is te danken aan de kwaliteit en diversiteit van het gras dat de koeien eten. De kaas is rond en plat, heeft een diameter van 21 cm, en weegt ongeveer 1,7 kg. Is de hele maaltijd door gast aan tafel (soep, soufflé, salade...)
- De Bleu d'Auvergne : een kaas met karakter.
Is in het midden van de 19de eeuw ontstaan uit de passie van een boer, die na het opwarmen van de melk de schimmel Penicillus Roqueforti toevoegde, die zich op roggebrood vormde.
- De Cantal : 3 kazen in 1.
Naar gelang zijn leeftijd heet hij jonge Cantal (30 tot 60 dagen gerijpt), Cantal entre-deux («er tussenin», 90 tot 120 dagen gerijpt) of oude Cantal (meer dan 240 dagen gerijpt).
- De Fourme d'Ambert : de zachtste onder de blauwe schimmelkazen.
Wordt gemaakt met melk van koeien die op een hoogte tussen 600 en 1600m grazen.
- De Salers
Wordt alleen gemaakt in de periode van 15 april tot 15 november, wanneer de koeien gevoed worden met vol weilandgras.

 

Ga gerust langs bij de plaatselijke kaasmakers in de boerderijen. Ze vertellen u graag over hun vak en hun kazen.

Kijk op de kaart «De Auvergne kazenroute (Route des Fromages d'Auvergne)», van de vereniging waar de boerderijen aangesloten zijn die kennismakingsbezoeken organiseren. De betreffende boerderijen zijn op de routes aangegeven.
Kaart is verkrijgbaar in de VVV kantoren.

 

OP

Sitemap | Algemene voorwaarden